Skip to content
petra-berghorst

Building Narratives (het samenstellen van een verhaal)

De basis voor mijn werk is meestal een collage. Ik verzamel, knip, orden en plak totdat er een beeld ontstaat dat bij mij een emotie of een associatie oproept. In de collages zie je onverwachte verbindingen, vreemde plekken en vreemdsoortige wezens. Het lijkt alsof het om natuurlijke combinaties gaat, maar het samengestelde beeld blijft vragen oproepen en verleidt de kijker tot het geven van een eigen invulling. Alsof je een deur opent en een landschap betreedt waarin zich een vreemd verhaal afspeelt. 

De collage is meestal niet het uiteindelijke werk, maar vormt de basis voor een grafische uitwerking. De behoefte om beeldend te associëren en verbinden, uit zich ook in het gebruik van verschillende grafische technieken en materialen. In veel gevallen de zeefdruk-techniek, of een combinatie van zeefdruk en polymeer-ets. Rasters, komen steeds weer terug in mijn beelden. 

Het gebruik van rasters is heel duidelijk aanwezig in het doorlopende project PowerWoman. Dit zijn zeefdrukken van vrouwenportretten op hout. Vrouwen die bijdragen aan het zichtbaar maken van ‘genderblindness’. Het zijn vrouwen die een voorbeeld zijn voor velen. De keuze voor de vrouwen is persoonlijk; ze moeten vooral mij als maker, inspireren. 

In 2003 ben ik afgestudeerd aan de HKU te Utrecht, richting Fine Art. Al tijdens mijn studie was de combinatie zeefdruk/ collage/ tekenen/ schilderen en fotografie voor mij het meest interessant. Op dit moment werk ik in mijn atelier op de Vlampijpstraat in Utrecht en hoop ik in juni dit jaar een Master ‘Education in Arts’ af te ronden.

Petra, 2023

haecceitas-ets

             Haecceitas 2018, polymeer-ets 20x30cm

Meret Oppenheim - Mirror Face to face

             Meret 2021, zeefdruk op hout