Skip to content
petra-berghorst

‘Een onwerkelijke Werkelijkheid’

Het uitgangspunt van mijn werk is veelal een collage. Ik verzamel, knip, orden en plak totdat een beeld ontstaat dat een emotie of een associatie oproept. De collages, die bestaan uit (delen van) mensen, dieren, voorwerpen of mengvormen hiervan, worden onderzocht op een melancholische sfeer. Er ontstaan onverwachte verbindingen, vreemde plekken en vreemdsoortige wezens. Het lijkt of het om natuurlijke combinaties gaat, maar het samengestelde beeld blijft vragen oproepen en verleidt de kijker tot het geven van een individuele invulling.

De collage is niet het uiteindelijke werk, maar vormt de basis voor een grafische uitwerking. De behoefte om beeldend te associëren en verbinden, uit zich ook in het gebruik van verschillende grafische technieken en materialen. Ik onderzoek graag verschillende dragers en combineer technieken om tot een eigen zeggingskracht te komen. Het werk bestaat veelal uit zeefdrukken in verschillende formaten op papier, doek en hout. Naast zeefdruk, zijn polymeerets of een combinatie van ets en zeefdruk een regelmatig toegepaste techniek. De kleinere werken op papier worden gemaakt in een beperkte oplage van 5 en groter werk, zeefdruk op hout, metaal en doek zijn unica. Elk werk heeft een eigen zeggingskracht, maar tezamen vormen zij de beeldtaal waarmee ik wil communiceren.

In 2003 ben ik afgestudeerd aan de HKU te Utrecht, richting Fine Art (In 2008 heb ik dit uitgebreid met Education in Fine Art). Al tijdens mijn studie was de combinatie schilderen/zeefdruk/fotografie ‘mijn’ medium. Op dit moment werk ik in mijn atelier op de Vlampijpstraat in Utrecht.

Petra, Utrecht 2021

haecceitas-ets